Ulf Hustad Naprapat
 
Du er her: Hovedside - Hva er Naprapati
Hva er Naprapati
Ordet "Naprapati" kommer av de tsjekkiske ordet "napravit" som betyr korrigere, og det greske ordet "pathos" som betyr lidende.

Naprapati er en manuell/fysikalsk behandlingsform, eller en del av ortopedisk medisin, som bygger på erfaring fra kiropraktikken, sammenfallende med forskning av nyere tid om samspillet mellom muskler og leddstrukturer.

Naprapati tar sikte på å normalisere problemer i bevegelsesapparatet. Det er spesielt lidelser i rygg, bekken. nakke og skuldre som behandles av en naprapat.

Besværet forårsakes av forandringer i bindevev, ligament, sener, muskler og leddkapsler, men også av tilfeldig asymmetri mellom enkle eller flere kroppsdeler. I moderne tid har naprapatene også fattet interesse for livsstilssykdommer som spenningshodepine, stressutløste kramper, "musearm", barnekolikk etc.

Naprapatbehandlingen går i hovedsak ut på massasje og spesifikke muskeltøyninger, samt manipulering av aktuelle ledd. Pressur av triggerpunkter er også en kjent metode som anvendes for å oppnå avspenning i aktuelle muskler. I nyere tid anvender flere naprapater elektroterapi, ultralyd og laser. Noen naprapater har også utdannelse i akupunktur og kombinerer dette med andre teknikker i smertebehandling eller muskelavspenning.

Naprapatene har oså utdannelse i idretttsmedisin og er derfor veldig mye brukt i idrettssammenheng.
Ved naprapatibehandling korrigeres den syke tilstanden og plagene forsvinner. Naprapati er ikke bare symptombehandling, men griper også inn i de dype cellulære funksjoner i den "fysikalske" delen av kroppen. Normalt behøver man 4 til 8 behandlinger for at en tilfriskning skal bli permanent.
Utdannelsen er en heltidsstudie på 5 år. inkl praksis.. Det er nærmere 2000 naprapater i Sverige. I Sverige ble naprapatien offentllig godkjent i 1994. I Norge er det nærmere 400 naprapater som er tilsluttet Norges Naprapat Forbund (NNF). I tillegg er det ca. 60 norske studenter under utdanning.

Hammerfest Naprapatklinikk fikk i sin tid 2001 en sterk anmodning fra tidligere sosialminister Guri Ingebrigtsen om stå for et "godkjenningsprosjekt" i regi av Norsk Forskningsråd. På grunn av ny regjering blei dette ikke noe av i denne omgang. Nnf (Norges naprapat forbund) jobber nu opp mot regering og storting i dette spørsmål.




Naprapat Ulf Hustad
Web: www.naprapati.no • E-mail: ulfhustad@gmail.com
2005-2021 © Web: NorNet AS